Teksten en ideeën. De Kleine Lettertjes: 06 - 28063863.

I want to go home

Je ziet Murphy denken: ‘Baas, stop daar onmiddellijk mee en kom naar buiten.’

Maar dat kan niet. Baasje moet schrijven. En zoals Kees van Kooten ooit al opmerkte:
‘Schrijven is blijven zitten tot het er staat.’ Ook al is het donker en laat, we moeten door.

Die lege stoel links, daar zit overdag Gijs. Web-wizard. Broer van Karel, die ook hier op de Mauritskade werkt. Karel is de code-koning hier. En dan hebben we nog Arjen, de ontwerper die om redenen die zelfs voor hemzelf onduidelijk zijn werkt onder de naam French Design.

Gezamenlijk zouden we een compleet reclame- of internetbureau kunnen vormen. Maar we houden elk ons eigen broek op en waar nodig vullen we elkaar aan. Als ik er met WordPress even niet meer uitkom, dan weet Karel of Gijs raad.

Die constructie is misschien typisch Haags. Deze stad heeft nu eenmaal nooit grote bureaus gekend, zoals Amsterdam. Ik ken ze, ik heb daar gewerkt. Heb er campagnes gemaakt voor klanten als Nissan, de Koninklijke Marechaussee.

Ik was er een uitzondering.

In de traditionele reclamewereld was het namelijk ‘not done’ dat een conceptmaker (een ideeënbedenker) ook teksten van meer dan pak-‘m-beet tien woorden schreef. Op lange teksten werd een beetje neergekeken. Maar de wereld veranderde.

Internet kwam en met internet kwamen websites en met websites kwamen teksten.

En: de recessie kwam en die bracht een nieuw type opdrachtgevers. Opdrachtgevers die geen tijd meer hebben om langzaam en langdurig aan merken te bouwen. Sinds die tijd willen opdrachtgevers (en terecht) ideeën en teksten die meteen ter zake komen.

Zo verdwenen de Amsterdamse bureaus en werd de tijd rijp voor wat ik maar even De Kleine Lettertjes noem.

De Kleine Lettertjes zijn niet te verwarren met de verwarrende teksten die je in het politieke Den Haag hoort. Die teksten draaien om de kern heen. Het zijn verbale rookgordijnen. De meeste politici komen dan ook niet uit Den Haag, misschien zegt dat iets.

De èchte De Kleine Lettertjes komen van de straat. Dan krijg je dankzij Lucky TV een koning die klinkt als een gozer uit het Laakkwartier. Dan krijg je Anouk die in de jury van The Voice haar ongezouten, eerlijke mening geeft. Dan krijg je cabaretiers als Sjaak Bral, jongens die niet zo nodig op een moral high horse hoeven te klimmen om van daar boven te vertellen hoe we zouden moeten leven. Dan krijg je ook: Radar Love van The Golden Earring, met z’n pompende intro en doeltreffende drum. En je hoort het als mijn dochters weer eens iets minder verstandigs hebben gedaan en mijn vrouw ze met een warm en liefdevol ‘mafketel’ tot de orde roept. Dat dus.

Deze website staat vol met De Kleine Lettertjes. Complexe materie vertaald in begrijpelijke zinnen. Voor de meest uiteenlopende opdrachtgevers en onderwerpen: de Vereniging Nederlandse Gemeenten, vastgoed, IT, de tuinbouwsector, technologische innovatie, verzekeringen. Zelfs voor het Nederlands Bijbelgenootschap, waarvoor ik de campagne ter promotie van de Bijbel in Gewone Taal mocht doen. Soms gaat het nog verder dan louter teksten schrijven; voor o.a. de VNG beheerde ik de afgelopen jaar een WordPress-site, met alles erop en eraan. En op deze site vind je een aantal verhalen die in deze mooie stad aan de zee spelen.

Afijn, nu moet Murphy echt naar buiten, we gaan een rondje Plein 1813 doen of naar het strand.

Kijk gerust even rond. En heb je zèlf duidelijke taal nodig, bel dan 06 – 28063863.

Ga door naar de homepage, voor alle posts.

Henk de Kleine

Mauritskade 5

2514 HC Den Haag

e-mail: henk@dekleinelettertjes.nl

mobiel: 06 – 28 06 38 63